Kosmičenje

Kosmičenje

Bazenskim napravam, ki imajo vgrajen peščeni filter ali še bolje večplastni, z gornjo filtrirno plastjo iz zrnc aktivnega oglja, zelo izboljšamo filtrirne lastnosti s kosmičenjem raztopljenih nečistoč.

Tako lahko nekatere raztopljene organske substance, ki jih seveda ni moč filtrirati, s pomočjo takoimenovanih koagulantov izkosmičimo – pretvorimo v obliko, ki jo bo mogoče filtrirati. Prav tako izkosmičimo fosfate, ki so prišli v bazen že s polnilno vodo, ali pa so jih vnesli kopalci s kozmetiko. Fosfati so namreč osnovna hrana za alge in če jih izkosmičimo, alge odmro, ker nimajo hrane.

Zelo dober učinek imajo koagulanti tudi pri filtriranju mrtvih mikroorganizmov. Ti so izredno drobni 0,1 – 5 µ in se nabirajo na filterski površini kot sluz in zelo hitro zamašijo filtrirno plast. S pomočjo koagulantov pa dobimo večje aglomerate, ki se laže ujamejo na filtrirnemu sloju in ga zaradi voluminozne oblike tudi manj mašijo. Koagulanti na bazi aluminija ali železa z močnim pozitivnim elektro nabojem privlači vse negativno nabite delce, kot so n.p.r. mrtvi mikroorganizmi in fosfati, ter tvori večje aglomerate z izboljšano možnostjo filtriranja.

Kot nadgradnjo lahko uporabimo še negativno naelektreno flokulacijsko sredstvo HydroSan, izdelano na bazi raztopine naravnih zeolitov, ki v dualnem efektu s koagulanti tvori večje filtrabilne aglomerate in praktično 100 odstotno izbistri kopalno vodo.